Categories: BGNews
      Date: ное  3, 2023
     Title: Инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания
На 19 октомври бе открит новия Инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания, изграден по проект „Център за върхови постижения по Информатика и ИКТ”. Сред официалните гости на откриването бяха министър-председателят акад. Николай Денков, заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България г-н Бойко Благоев, изпълнителният директор на ИА „Програма за образование“ проф. Георги Вайсилов и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Центърът за върхови постижения по Информатика и Информационни и комуникационни технологии откри уникален комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания

На 19 октомври бе открит новия Инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания, изграден по проект „Център за върхови постижения по Информатика и ИКТ”. Сред официалните гости на откриването бяха министър-председателят акад. Николай Денков, заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България г-н Бойко Благоев, изпълнителният директор на ИА „Програма за образование“ проф. Георги Вайсилов и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Суперкомпютърът ще подпомогне работата на стотици български учени, които да бъдат конкурентноспособни на своите колеги от чужбина в използването на мащабна високопроизводителна техника, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Българските учени работят на високо европейско ниво, заяви премиерът Николай Денков. Познавам работата на колегите. От години те разработват нови алгоритми и методи за високопроизводителни изчисления. Работят на много високо ниво и имат нужда от техника на високо ниво. Премиерът подчерта, че българските учени участват в разработването на нови технологии и нови методи в сътрудничество с международната научна общност.

В зала „Марин Дринов“ на БАН пред повече от 140 гости, между които представители на академичната общност, бизнеса и студенти, чл.-кор. Светозар Маргенов, директор на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН и ръководител на ЦВП по Информатика и ИКТ, представи интегрираната научно-изследователска инфраструктура и някои от най-значимите постижения на проекта.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Бойко Благоев каза в обръщението си към участниците, че Центърът за върхови постижения по Информатика и ИКТ отразява ангажимента на Европейската комисия да подкрепя инициативи, които подпомагат интелигентното и устойчиво развитие в България. Затова е щастлив, че има възможността лично да се запознае с резултатите от това сътрудничество. Новоизграденият комплекс подрежда страната ни в челните редици на технологичния и научния напредък в Европа.

Проф. Георги Вайсилов, изпълнителен директор на ИА „Програма за образование“ поздрави екипа на ЦВП и подчерта, че от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейския фонд за регионално развитие са предоставени около 400 млн. лв. за изграждането и развитието на шест Центъра за върхови постижения и десет Центъра за компетентност. „Инвестициите в центровете ще продължат чрез новата програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027, допълни проф. Вайсилов.

Приветствия към присъстващите поднесоха и председателят на БАН, акад. Ревалски, Мария Косанова, управляващ директор на Hewlett-Packard Enterprise и Жанет Попова, заместник председател на УС на Браншовата камара по машиностроене и управител на фирма „Амет ООД“.

Новата инфраструктура е уникален комплекс, изграден с използване на най - съвременни технологии, който включва: петаскейл суперкомпютър ХЕМУС, система за съхранение на данни, центрове за разработка на приложения и лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ.

Научната инфраструктура е в съответствие със съвременните тенденции за нарастващото значение в световен мащаб на екстремно паралелните компютърни системи за пресмятания, моделиране и симулации, както и на необходимостта от съвременни ресурси и нови методи и протоколи за съхранение и обработка на лавинообразно нарастващия обем на данни. Разработената платформа обхваща всички нива на изчислителната екосистема, включително мрежови, компютърни ресурси, както и данни, софтуер, услуги и инструменти за ефективна работа на мултидисциплинарните научни общности.

Новият инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания, изграден от Центъра за върхови постижения по информатика и ИКТ, е финансиран от Оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Бенефициент на проекта е Институтът по информационни и комуникационни технологии – БАН, а партньори са Институтът по математика и информатика – БАН, Институтът по механика – БАН, Националният институт по геофизика, геодезия и география – БАН, Пловдивският университет “Паисий Хилендарски”, Медицинският университет в София и Университетът по библиотекознание и информационни технологии.

 

Видеозапис на откриване на Суперкомпютър ХЕМУС – БТА https://www.youtube.com/watch?v=8zSwN8JaEGs

Видеозапис на заключителното събитие на проекта: Откриване на Инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания https://www.youtube.com/watch?v=Dgb6_bdbrBI

Видеозапис на интервю с проф. Анета Караиванова в репортаж по БНТ 1 https://bntnews.bg/news/superkompyutarat-hemus-mozhe-da-izpalnyava-do-100-000-zadachi-paralelno-1252219news.html?fbclid=IwAR3mBpBpVRx1qdcO1-hTherwnh_OuW81FlK8aB2kj5o8Tp_BCeCzKqxk2PA

Аудиозапис на интервю с чл.-кор. Маргенов по програма Хоризонт на БНР https://bnr.bg/horizont/post/101893655/nov-superkomputar-v-ban

Видеозапис на интервю с проф. Емануил Атанасов по ТВ „Bulgaria ON AIR“ https://www.bgonair.bg/t/%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%20%D1%85%D0%B5%D0%BC%D1%83%D1%81

Интервю с проф. Емануил Атанасов в „24 часа“ https://www.24chasa.bg/biznes/article/15945148

 

Галерия снимки - може да си изберете от сайта на проекта.